تحول دیجیتال در پاتولوژی و تشخیص بیماری با هوش مصنوعی ایرانی
امین رفیع راد مسئول فنی و تولید «دستگاه اسکنر لام دیجیتال» در شرکت نگرش رایانه پویا در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به ویژگیهای منحصر به فرد این دستگاه اسکنر گفت: این اسکنر یک دستگاه هوشمند، کاربردی، بهینه و بهصرفه جهت تبدیل لام شیشهای به لام مجازی (لام دیجیتال) است. اسکنر لام، اسکن انواع لامهای پاتولوژی، بیولوژی، هماتولوژی و… را در بزرگنماییهای دلخواه و با بالاترین کیفیت امکانپذیر میکند.
وی افزود: دستگاه اسکنر لام با بهرهگیری از هوش مصنوعی منحصر به فرد خود، میتواند جهت انواع کاربردهای تحقیقاتی، تشخیصی و همچنین رفع نیاز به حضور یک میکروسکوپ آنالوگ در آزمایشگاه، در بالاترین سطح کیفیت به کار رود.
بزرگنمایی دلخواه لامها تا سقف ۲۰۰۰ برابر با اسکنر دانش بنیان
این فعال فناور با اشاره به اینکه این دستگاه به پزشکان این امکان را میدهد که به جای مشاهده لامها زیر میکروسکوپ، آنها را به دستگاه سپرده و با بزرگنمایی دلخواه تا سقف ۲۰۰۰ برابر، لامها را به طور کامل اسکن کنند، خاطرنشان کرد: این اسکنر به پزشکان این قابلیت را میدهد که به صورت ریموت و از هر نقطهای از دنیا لامهای خود را مشاهده و با دیگر پزشکان به اشتراک بگذارند. آنها میتوانند بخشهای مختلف لام را علامتگذاری و نظرات خود را به صورت متنی یا صوتی ثبت کنند.
مسئول فنی و تولید دستگاه اسکنر لام سل نما ادامه داد: نرمافزاری که همراه با این دستگاه ارائه میشود، اطلاعات بالینی بیمار را به طور کامل ثبت و آرشیو میکند، به طوری که پزشکان به تمامی اطلاعات لازم برای تشخیص در یک جا دسترسی دارند. این اطلاعات به صورت دیجیتال ذخیره میشود و از آرشیو فیزیکی جلوگیری میکند.
قیمت پایینتر از نمونههای چینی و آمریکایی
رفیع راد همچنین به مزیتهای این دستگاه اشاره کرد و گفت: این محصول نمونه مشابه داخلی ندارد و تنها چند نمونه وارداتی محدود در بازار موجود است. قیمت این دستگاه نسبت به نمونههای خارجی، به ویژه نمونههای چینی و آمریکایی، به مراتب پایینتر است و کیفیت اسکن آن حتی از برخی مدلهای گرانتر نیز بهتر است. همچنین، این شرکت خدمات پشتیبانی ویژهای را ارائه میدهد که در مقایسه با برندهای دیگر، بینظیر است. این نوآوری میتواند تحولی در فرآیندهای پاتولوژی و تشخیص بیماریها ایجاد کند و به پزشکان کمک کند تا با دقت و سرعت بیشتری به درمان بیماران بپردازند.
نوآوری در دنیای پاتولوژی / سهولت و بهبود آموزش پاتولوژی
این فعال فناور ضمن اشاره به اینکه نمونهای از دستگاه اسکنر سل نما با هدف آموزش پاتولوژی/میکروسکوپی طراحی و ساخته شده است (سل نما LS PE۲۰) که علاوه بر ویژگیهای عمومی تعریفشده، دارای ویژگیهای منحصربهفردی جهت سهولت و بهبود آموزش پاتولوژی است، گفت: بارزترین ویژگی سل نما LS PE۲۰، امکان سرویسدهی و به اشتراکگذاری لامهای مجازی با دانشجویان است. در حوزه آموزشی، سیستم سل نما LS PE۲۰ بهصورت مستقل نقش یک سرور (Server) را ایفا میکند و کلاینتها همان دانشجویانی هستند که با استفاده از کامپیوترهای خود قصد بازبینی لامهای مجازی را دارند. روند کار به این صورت است که مدیر سیستم سل نما LS PE۲۰ (که معمولاً استاد درس یا مسئول آزمایشگاه است) ابتدا لامهای دلخواه را با تنظیمات موردنظر (مقدار بزرگنمایی و نوع اسکن) توسط دستگاه اسکنر به لام مجازی تبدیل میکند، سپس لامهای اسکن شده را با استفاده از شبکه محلی یا حافظههای جانبی با دانشجویان به اشتراک میگذارد.
وی ادامه داد: بعد از اشتراکگذاری، دانشجویان قادر هستند لام مجازی را مورد بررسی قرار دهند و از تمام مزایای میکروسکوپی دیجیتال بهره بگیرند. دانشجویان میتوانند بهصورت آزادانه در لامهایی که به آنها دسترسی دارند نظرات خود را ثبت کنند و اندازهگیریهای مختلف انجام دهند. این امکان وجود دارد که به هر دانشجو شماره کاربری خاصی داده شود تا مرجع تغییرات و نظراتی که روی هر لام ثبت میشود، مشخص باشد. برگزاری کلاسهای آموزشی و آزمونهای مهارتی با این سیستم بسیار پربازده خواهد بود، زیرا سل نما LS PE۲۰ هم از بالاترین کیفیت در تصویربرداری، تشکیل و نمایش لام مجازی بهره میبرد و هم امکانات تخصصی گوناگونی جهت آموزش میکروسکوپی ارائه میدهد. نا گفته نماند ضمن حفظ برتری کیفیت آموزش، هزینه آموزش با روش دیجیتال به نسبت استفاده از میکروسکوپهای سنتی کمتر میباشد.
رفیع راد در ادامه درباره مزیتهای دیگر این دستگاه اسکنر توضیح داد و گفت: ساده سازی مراحل اسکن، بررسی، تشخیص، گزارشگیری و آرشیو کردن نمونههای میکروسکوپی به وسیلهی دستگاه اسکنر لام CELLNAMA در کنار کیفیت بالای تصاویر، به مراکز آزمایشگاهی کمک میکند تا اتمام روند انجام تشخیص پاتولوژی خود را به صورت دیجیتال انجام دهند، تا علاوه بر بالا بردن سطح کیفیت، همیشه تشخیصهای قابل استناد در خروجی داشته باشند.
اسکن خودکار و مشاهده مستقیم؛ تجربهای جدید در میکروسکوپی
این فعال فناور بیان کرد: دستگاه اسکنر سل نما، علاوه بر اسکن خودکار نمونههای میکروسکوپی، امکان مشاهده و بررسی مستقیم و بلادرنگ نمونه را فراهم میسازد. در واقع، میتوان از دستگاه اسکنر سل نما به عنوان یک میکروسکوپ دیجیتال بهره برد. کاربر قادر است به صورت آزادانه، بدون محدودیت و با استفاده از هر بزرگنمایی دلخواهی در هرکدام از لامهای موجود روی خشاب به مشاهده و تصویربرداری از نمونه بپردازد. تصاویر اخذ شده در حالت میکروسکوپی در آرشیو مختص به خود قرار گرفته و بعداً قابل دسترسی، مشاهده و اشتراک گذاری هستند.